Stanoviská a vyjadrenia

Usmernenie pre bohoslužby od 22.11.2020

Vážené cirkevné zbory, zborové presbyterstvá, duchovní v službe, bratia a sestry!

Dňa 13. novembra 2020 bola vo Vestníku vlády, ročník 30, čiastka 16, zverejnená pod č. 24 Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí, účinná od 16. novembra 2020.

K 31. výročiu Nežnej revolúcie

Vyhlásenie Predsedníctva Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku k výročiu Nežnej revolúcie.

Usmernenie predsedníctva ECAV pre najbližšie dni

Bratia a sestry,

dúfali sme, že Vám dnes budeme môcť oznámiť najnovšie stanovisko vlády k riešeniu pandemickej situácie, ktorého oficiálne zverejnenie sme očakávali. Podobne ako vy sa však zatiaľ dostávame len k informáciám z médií. Čas však beží a pred nami je nedeľa a Vaše online prenosy Služieb Božích, počas ktorých budete môcť mnohí informovať členov Vašich cirkevných zborov.

Pastiersky list Zboru biskupov ECAV k Reformácii 2020

Milé sestry a milí bratia.
   Tohtoročnú pamiatku reformácie, spojenú s 500. výročím prvého prečítania Lutherových 95 téz proti odpustkom na území Slovenska, si pripomíname vo výnimočnej situácii, mimo naše chrámy a spoločenstvá, v ohrození pandémiou.

Ale práve tieto okolnosti môžu priniesť o to prenikavejšie impulzy k reformácii dnešnej cirkvi. Skúsme sa na niektoré z nich pozrieť vo svetle Božieho slova z 1Kor 15, 58: A tak, bratia moji milovaní, buďte pevní, neklátiví, rozhojňujte sa stále v diele Pánovom, vediac, že vaša námaha nie je márna v Pánovi.

Zomrel spišský diecézny biskup Štefan Sečka

V nemocnici v Levoči zomrel dnes ráno, 28.10.2020 vo veku 67 rokov spišský diecézny biskup Štefan Sečka. Informovala o tom Konferencia biskupov Slovenska (KBS).

Buďme zodpovední

Milovaní, bratia a sestry, dovoľte, aby sme sa k vám v týchto dňoch prihovorili ako predsedníctvo Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku. Prežívame zvláštne časy pandémie vírusu COVID – 19. Pre našu generáciu predstavujú niečo úplne nové a nezažité. V našich dlhších dejinách však nie sú ojedinelé. Ľudstvo sa už mnohokrát muselo pasovať s podobnými epidémiami.

Pane, neopúšťaj nás! Stanovisko Predsedníctva ECAV

Bratia a sestry v Pánovi.
     Opatrenia, ktoré sú v boji proti pandémii vírusu COVID – 19 platné od 15. októbra 2020, sa dotknú aj našich Služieb Božích, stretaní a aktivít. Nariadenia krízového štábu hovoria jednoznačne: "Zakazujú sa všetky hromadné podujatia".

Zomrel biskup Jan Szarek a brat farár Piotr Wowry z Poľska

Predsedníctvo Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku vyjadruje úprimnú sústrasť nad úmrtím dvoch významných členov poľskej evanjelickej cirkvi.

Ochotného darcu miluje Boh- Ján Brozman

Poznáte tento biblický text? „2 Kor 9,7 Každý (nech dá), ako si umienil v srdci, nie z neochoty alebo z prinútenia; lebo ochotného darcu miluje Boh.“ Iste ste už tento text niekde počuli. Podľa mňa vždy v súvislosti s darmi, a vo väčšine s finančnými darmi. Aj preto príspevok na cirkev má byť v slobode veriaceho človeka. O slobode veriaceho človeka píšem zámerne. Lebo, ak toto vyslovíte, tak si každý domyslí, že teda nemusí. Je slobodný. Ale slobodný veriaci človek si povie, ochotne a rád prispejem. Nie preto, lebo musím, ale preto, lebo verím, že to čo mám, mám od Boha. Lebo ako veriaci vie, komu uveril a Koho nosí v srdci, čím žije, čo vyznáva. A uvedomuje si, že toto posolstvo nie je súkromné. Misia – nesenie posolstva evanjelia je potrebné. Tá vzácna perla – spása, nie je vlastníctvom veriaceho, ale posolstvom pre všetkých. Lebo tak Boh miloval svet... J 3,16

USMERNENIE pre CIRKEVNÉ ZBORY ECAV V BOJI S KORONAVÍRUSOM, platné od 1.10.2020

Vážení bratia a sestry, farári, farárky, členovia presbyterstiev, spolupracovníci a členovia cirkevných zborov,
Úrad verejného zdravotníctva SR potvrdil, že hromadné podujatia – teda aj naše Služby Božie – sa budú môcť konať s maximálnym možným počtom päťdesiatich osôb (v interiéri alebo v exteriéri), a s dodržiavaním pravidla R – O – R (rúško – odstup – ruky – ich dezinfekcia a nepodávanie).

OBMEDZENIE a uvoľnenie

Bratia a sestry, určite ste už zachytili informáciu o zmene a zmiernení prísnych opatrení z 28.9.2020 vzťahujúcich sa aj na život cirkvi.
Dnešným (30.9.2020) vyhlásením hlavného hygienika a premiéra SR sa podľa zmenených predpisov umožňuje organizácia bohoslužieb aj všetkých vnútromisijných aktivít s max. počtom 50 ľudí vrátane Vás ako slúžiacich.

Pozývame vás k aktivite a starostlivosti o našu cirkev

Všetkým dozorcom a dozorkyniam seniorátov a cirkevných zborov ECAV na Slovensku

Vážení bratia dozorcovia, sestry dozorkyne. V tejto dobe spoznávame akí sme maličkí. Je tu vírus, ktorý meriame v mikro hodnotách a pozrite sa, čo s nami urobil. Nosiť rúško pred niekoľkými mesiacmi na tvári, tak si ľudia okolo domýšľajú všeličo. Dnes je to bežná prax. Dnes prebiehajú online rozhovory, bohoslužby, domáce pobožnosti a berieme to, akoby to bolo tu a nie je to nič nové. Jeden vírus a sme inde. Dokážeme zmeniť všetko fungovanie, život, prispôsobiť sa.

Stanovisko Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku k aktuálnemu zákazu konania bohoslužieb

Bratia a sestry, prihovárame sa vám ako Zbor biskupov Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku, ale aj ako tí, ktorí vnímali rovnaké prekvapenie z oznamu, ktorý sme si vypočuli na tlačovej konferencii premiéra Slovenskej republiky Igora Matoviča.

SČÍTANIE obyvateľov 2021

V roku 2021 čaká občanov Slovenska znova po desiatich rokoch sčítanie obyvateľstva. Jeho výsledky budú pre všetky sféry života, verejný a súkromný sektor, odbornú i laickú verejnosť jedinečným a nenahraditeľným zdrojom dôležitých informácií.

STANOVISKO vieroučného výboru

STANOVISKO k „Vyhláseniu Presbyterstva Cirkevného zboru ECAV Bratislava Staré Mesto pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii a transfóbii (IDAHOT)“.

Pokoj a spravodlivosť pre Bielorusko

Po prezidentských voľbách v Bielorusku sa do ulíc vydali demonštranti. Podľa dostupných informácií došlo k neprimeranému zásahu policajných zložiek a účastníci protestov utrpeli stovky zranení. Okrem toho sa zintenzívnilo potláčanie občianskych práv a slobôd. Táto situácia znamená hrozbu pre spravodlivosť a pokoj v celej krajine.

Asignačný model financovania cirkvi

Strana Sloboda a Solidarita dnes prostredníctvom médií otvorila tému o odluke cirkvi od štátu. Zatiaľ nevieme, akú konkrétnu predstavu majú. Vyjadrenie, že by išlo o asignačný model, je veľmi stručné, takže o ňom zatiaľ nevieme usúdiť skoro vôbec nič.

Zomrel ThMgr. Pavel Sklenár, farár kovačický a senior banátsky

Vo veku 71 rokov zomrel 10. augusta 2020 v predpoludňajších hodinách, v nemocnici v Pančeve, brat Pavel Sklenár, farár cirkevného zboru Kovačica I. a senior banátsky.

Kondolencia pozostalým obetí výbuchu v Bejrúte

V Bejrúte sa včera, 4. augusta 2020, odohrala veľká tragédia. Viac ako sto ľudí zomrelo a približne 4 tisícky ďalších boli vážne zranení. (Počet mŕtvych a zranených sa stále zvyšuje). Predsedníctvo ECAV prosí v modlitbách o Božiu pomoc a praje úprimnú sústrasť pozostalým.

Kondolenica pri úmrtí štátneho tajomníka

Evanjelická cesta- 490. rokov od prednesenia Augsburského vyznania

O historických, politických a duchovných súvislostiach snemu v Augsburgu, konajúceho sa od júna do septembra 1530, sme mohli čítať v článku Emílie Mihočovej v EPST č. 22 – 23. Pripojme k nim niekoľko myšlienok o teologických aspektoch našej prvej a najdôležitejšej Symbolickej knihy.

O biskupskej moci- XXVIII. článok Augsburského vyznania

„Hlásime sa k odkazu našich predkov, ktorí presadzovali vieroučnú čistotu Augsburského vyznania.“ S touto vetou absolútne súhlasím! Stotožňuje sa s ňou asi každý evanjelik. Práve túto vetu si však výhradne pre seba privlastnila istá skupina členov našej cirkvi. Sama seba pasovala do pozície jediných pravých luteránov. Vyhlasuje, že Augsburské vyznanie a vieroučná čistota našej cirkvi sú v ohrození. Nikde sa nedozvieme, čo konkrétne, ktorý z dvadsiatich ôsmich článkov Augsburského vyznania je v ohrození. Strach bol ale vyvolaný, takže základná úloha je splnená.

Modlíme sa za všetkých zasiahnutých udalosťou vo Vrútkach

Do dnes sme si to nevedeli ani len predstaviť. S hrôzou sme podobné videá pozerali zo zahraničných správ a priali sme si, aby sa niečo také u nás nikdy nestalo. A dnes sme neveriacky čítali titulky o tom, čo sa stalo na základnej škole vo Vrútkach. Modlime sa za všetkých, ktorí stratili svojho blízkeho, ale aj za všetkých zranených a za všetky deti, ktoré sa stali svedkami. Nech Pán všetkých potešuje!

Vstúpenie- Ján Hroboň, biskup ZD

Sviatok Vstúpenia je v kresťanskej cirkvi pomerne nenápadný. Slávi sa v 40. deň po vzkriesení. Z formálneho hľadiska je sviatok Vstúpenia ekvivalentom k Vianociam. Na Vianoce Pán Ježiš prišiel na tento svet, na Vstúpenie odišiel. Fyzicky už nebol viac prítomný medzi ľuďmi.

Nezabudnúť znamená precitnúť a prežiť- spomienka na Jána Kuciaka

Na úsvite poradili sa všetci veľkňazi a starší ľudu o Ježišovi, že Ho usmrtia.   Mt 27, 1

Staršie
Strana 1 z 5