Záverečné služby Božie v Rákoskeresztúre

Záverečné služby Božie v Rákoskeresztúre

V rámci X. stretnutia kresťanov strednej a východnej Európy sa 10. júla 2016 uskutočnili záverečné služby Božie na 12 miestach v Budapešti. Jedným z miest, kde sa konali služby Božie v slovenskom jazyku, bol aj Rákoskeresztúr.
V tomto budapeštianskom cirkevnom zbore, v ktorom dodnes žijú evanjelici so slovenskými koreňmi, je dnes do 4000 evanjelikov. Pôsobil v ňom dlhé roky farár Dr. Pavel Kóša. Momentálne je v cirkevnom zbore už deväť rokov farárkou Éva Szeker. Žiaľ, služby Božie v slovenskej reči sa už konajú len zriedkavo.

Pred úvodnou liturgiou domáca pani farárka privítala nielen domácich viery, ale aj evanjelikov zo Slovenska: z Vranova nad Topľou, z Blatnice, zo Zvolena, z Budče, z Banskej Bystrice, z Radvane, Ružomberk,a a predovšetkým slávnostného kazateľa Mgr. Milana Krivdu, biskupa ZD, a účinkujúci zborový spevokol z Vranova nad Topľou.

Zvesťou slova Božieho poslúžil brat biskup ZD Milan Krivda na text z knihy Jób. Na službách Božích liturgovali farári z Vranova nad Topľou Martin Vargovčák a Kristína Vargovčáková, zborový farár z Blatnice Tomáš German a farári zo Zvolena Ján Mojzsis a Lívia Mojzsisová. Kantorskou službou a organovou hrou poslúžil Ján Hegeduš, zborový kantor z CZ ECAV Zvolen.

Služby Božie podľa poriadku našej slovenskej evanjelickej agendy so svojou spievanou liturgiou boli výnimočnou udalosťou pre domácich viery. Domáca zborová farárka na záver zhodnotila túto slávnostnú príležitosť slovami, že u nich v Maďarsku sa evanjelici snažia posledných 10 rokov o reformu, teda zmenu liturgie a je snaha vytvoriť tzv. novú liturgiu, v ktorej sa bude viac spievať. To, čo mala možnosť počuť a zažiť práve na týchto službách Božích, podľa nej vyjadruje jasne to, ako by mala vyzerať evanjelická liturgia.

Galéria k článku