Z X. stretnutia kresťanov v Budapešti

Z X. stretnutia kresťanov v Budapešti

Po záverečných službách Božích V. evanjelických cirkevných dní, ktoré sa konali vo Veľkom kostole v Békešskej Čabe v piatok 8. júla o 8.00 hod., mnohí účastníci odcestovali na X. stretnutie kresťanov strednej a východnej Európy do Budapešti. Tam k nim pribudli aj ďalší evanjelici zo Slovenska.
X. stretnutie kresťanov strednej a východnej Európy sa konalo v Budapešti v dňoch 7. – 10. júla 2016. Nadväzovalo na IX. stretnutie kresťanov vo Vroclave v roku 2014; predtým sa stretnutia kresťanov (najprv štyroch, a postupne šiestich národov) konali v Görlitzi, Wiśle, Českom Tešíne, Prahe, Bratislave (2008) a Drážďanoch. Hlavným organizátorom tohtoročného stretnutia bola Evanjelická cirkev v Maďarsku (MEE); spoluorganizátormi boli cirkvi z Nemecka, Rakúska, Poľska, Česka a zo Slovenska; na stretnutí sa zúčastnili aj kresťania z mnohých ďalších krajín. Vzácnym hosťom tohto podujatia bol generálny tajomník Svetového luteránskeho zväzu Martin Junge.

Na otváracích službách Božích našu cirkev reprezentoval biskup Západného dištriktu Milan Krivda ako zástupca generálneho biskupa. Kázeň slova Božieho na slová „Vy ste soľ zeme” (Mt 5, 13), ktoré boli biblickým heslom X. stretnutia kresťanov, mal predsedajúci biskup MEE Péter Gáncs. Biskup Krivda sa zúčastnil aj na biskupskom fóre na tému "Vy ste soľ zeme," kde sa diskutovalo o stave cirkví v strednej a východnej Európe a o ich úlohe v súčasnom svete.

Z ECAV na Slovensku sa na X. stretnutie kresťanov prihlásilo vyše 400 účastníkov, avšak mnohí ďalší prišli bez prihlásenie len na kratšie pobyty. Do Budapešti zavítali evanjelici z Liptovsko-oravského, Turčianskeho, Rimavského a Zvolenského seniorátu, zo Senice, z Veľkého Krtíša, Vranova nad Topľou, Vyšného Žipova a ďalších cirkevných zborov.

Väčšina podujatí X. stretnutia kresťanov sa konala v obrovskej športovej hale Tüskecsarnok (Tŕňová hala) a blízkom okolí. Nebolo ľahké zorientovať sa v rozľahlých priestoroch a nájsť práve to podujatie, o ktoré ste mali záujem. No keď ste to dokázali, stálo to za to.

Pozoruhodným slovenským príspevkom do programu X. stretnutia kresťanov bolo vystúpenie Spišského divadla zo Spišskej Novej Vsi v piatok popoludní s divadelným predstavením Pevec Boží od Júliusa Barča-Ivana. Spišskí herci, najmä predstaviteľ Juraja Tranovského Mikuláš Macala, podali vynikajúce výkony, aj keď museli hrať v improvizovaných podmienkach v priestoroch telocvične. Určite chytili za srdcia mnohých divákov (najviac ich bolo z Českej republiky), ktorí ich našli aj napriek tomu, že hrali dobre ukrytí v podzemí športového komplexu...

Našu cirkev v Budapešti reprezentovali tri zborové spevokoly a dve mládežnícke kapely. Naše spevokoly vystúpili v rámci programového bloku Večer spevokolov, ktorý sa konal v piatok večer v 12 evanjelických, reformovaných a baptistických kostoloch v Budapešti. Všetkým sa určite páčili starostlivo pripravené vystúpenia spevokolov zo Senice, z Veľkého Krtíša a Vranova nad Topľou. Mnohí účastníci potom prežili dobrodružnú cestu do ubytovne, na ktorú budú iste tiež dlho spomínať... Naše hudobné skupiny, a to rocková kapela PeDaRoPeJa, ktorú tvoria naši farári Peter Ján Soták, Daniel Duraj, Roman Dovala a Peter Kevický, a mládežnícka kapela Christianica z Vyšného Žipova, vystúpili sobotu popoludní. Hudobný štýl týchto kapiel je výrazne odlišný, no obidve spievajú na Božiu slávu a obe si aj v Budapešti našli veľa spokojných divákov, ktorí ich odmenili zaslúženým aplauzom.

V sobotu ráno poslúžila výkladom slova Božieho zo Zjavenia Jána 2, 4 – 5a zborová farárka z Dunajskej Lužnej Elena Ružeková. Perikopu 2, 1 – 7 zo Zjavenia Jána na úvod prečítala námestná farárka Anna Debnárová a spevom piesní veľmi vhodne výklad biblického textu doplnil evanjelický spevokol zo Zlína.

Zaujímavé boli aj diskusné fóra a panelové diskusie, napríklad na témy Reformácia a budúcnosť cirkvi, Možnosti vnútorného rozvoja cirkvi, Prenasledovanie kresťanov vo svete, Čo urobíme s cudzincom, Ako zvládať a konštruktívne riešiť problémy v cirkvi, Etika prenatálneho života a mnohé ďalšie.

V rámci duchovnej tržnice sa v piatok poobede a v sobotu prezentovali Reformata, s. r. o., a Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku. Vo svojom stánku pri Tŕňovej hale ponúkali tričká k 500. výročiu reformácie, pamätné mince a iné pamiatkové predmety, náboženskú literatúru, ako aj informácie o našej cirkvi a diakonii.

Na spoločných službách Božích na záver X. stretnutia stretnutia, ktoré sa konali v rozľahlej hlavnej hale Tüskecsarnok, kázal biskup MEE Tamás Fabíny. Modlitby čítali členovia medzinárodného prípravného výboru; modlitbu v slovenskom jazyku prečítal Samuel Miško. Záverečné požehnanie udelil generálny tajomník Martin Junge v španielčine, jeho rodnom jazyku.

Záverečné služby Božie X. stretnutia kresťanov strednej a východnej Európy sa v nedeľu dopoludnia uskutočnili v desiatich kostoloch v Budapešti. Slovenskí účastníci si mohli vybrať z dvoch možností: v Cinkote kázal generálny biskup Miloš Klátik a vystúpil zborový spevokol z Veľkého Krtíša; v Rákoskeresztúre kázal dištriktuálny biskup ZD Milan Krivda a vystúpil zborový spevokol z Vranova nad Topľou. Podrobnejšie sa o nich dočítate v samostatných správach.

Fotografie: Edita Škodová