Spišskopodhradská synoda v obrazoch a archívnych dokumentoch na IV.ECD

Spišskopodhradská synoda v obrazoch a archívnych dokumentoch na IV.ECD

V rámci IV. evanjelických cirkevných dní si budete môcť pozrieť niekoľko výstav. Špeciálne k 400. výročiu konania Spišskopodhradskej synody, ktoré si v tomto roku pripomíname, pripravujeme výstavu, ktorá bude inštalovaná v Múzeu Spiša v Spišskej Novej Vsi, Letná 50. Srdečne vás pozývame!
Slávnostné otvorenie uvedenej výstavy sa uskutoční v piatok 27. júna 2014 o 14.30 hod. Odznejú na ňom prednášky venované priebehu, obsahu, postavám a okolnostiam Spišskopodhradskej synody.

Prednášať budú PhDr. Božena Malovcová a PhDr. Zuzana Kollárová zo Štátneho archívu v Poprade – Spišskej Sobote a Mgr. Miloš Kožlej z Archívu Východného dištriktu ECAV na Slovensku v Prešove. Niekoľko piesní zaspieva zborový spevokol z CZ ECAV Stredné Plachtince.

Súčasťou expozície budú vzácne archívne dokumenty súvisiace s rozhodnutiami Spišskopodhradskej synody, galéria postáv, ktoré mali priamy aj nepriamy vplyv na túto synodu, historické mapy, rukopisy a rôzne iné zbierkové predmety, ako sú kalichy, oltárne rúcha a odevy.

Výstavu si môžete pozrieť nielen počas IV. evanjelických cirkevných dní, ale potrvá až do konca augusta 2014.