Prezentácia slovenských evanjelikov žijúcich v zahraničí na V. ECD

Prezentácia slovenských evanjelikov žijúcich v zahraničí na V. ECD

Vo štvrtok 7. júla 2016 popoludní sa Veľký evanjelický kostol v Békešskej Čabe stal miestom vzájomného predstavovania a spoznávania našich bratov a sestier žijúcich v Maďarsku, Srbsku, Chorvátsku, Rumunsku a Česku.
Ako prví sa predstavili slovenskí evanjelici, ktorí žijú v Českej republike. Zborový farár Slovenského evanjelického a. v. cirkevného zboru v Prahe Marián Čop, ktorý je aj superintendentom Evanjelickej cirkvi a. v. v ČR, predstavil ich cirkev i slovenský zbor aj prostredníctvom obrazovej prezentácie. Potom deti z Prahy uviedli pásmo slova a hudby, v ktorom predstavili niektoré biblické postavy zo Starej zmluvy.

Slováci z Rumunska začali svoju prezentáciu úvodným slovom konseniora Ľudovíta Andreja Bobčoka, farára vo Vukovej, o Slovenskom evanjelickom luteránskom senioráte v Rumunsku so sídlom v Nadlaku, ktorý patrí do Evanjelickej luteránskej cirkvi v Rumunsku. Vybrané verše zo 103. žalmu prečítal Juraj Dušan Vanko, farár v Butíne. Po básni Modlitba za cirkev od Jána Lacka zaspieval spevokol GENERÁCIE pod vedením Ondreja Porubského a spevokol CANTATE pod vedením Ondreja Urama (na fotografii). Na záver zaznela pieseň z Tranovského kancionála V Toběť samém zde na zemi, ktorá v mnohých poslucháčoch vyvolala nostalgické spomienky.

Chrámové zhromaždenie pozdravil a o živote Slovákov z Chorvátsku porozprával misijný farár v Evanjelickom a. v. slovenskom cirkevnom zbore v Iloku Dušan Saják. Tento zbor patrí do Evanjelickej cirkvi v Chorvátskej republike a svoj duchovný život aj slovenský jazyk rozvíjajú vďaka misijným farárom z ECAV na Slovensku Dušanovi a Božene Sajákovcom. Deti a mládežníci z Iloku pod vedením Boženy Sajákovej sa predstavili pestrým pásmom Čisté srdce, ktoré pozostávalo z piesní, básne a pantomímy.

Slovenskí evanjelici žijúci v Maďarsku sú súčasťou Evanjelickej cirkvi v Maďarsku. V hlavnom meste sú združení v Slovenskom evanjelickom cirkevnom zbore a. v. v Budapešti; na ďalších miestach ich bohoslužobný život a misijné aktivity zabezpečuje Celoštátna slovenská duchovná služba prostredníctvom tzv. putujúcej farárky. Je ňou budapeštianska farárka Hilda Gulácsiová-Fabuľová, ktorá predstavila ich prácu a uviedla vystúpenie speváckeho zboru Ružičky z Békešskej Čaby. Pod vedením Ildiky Očovskej zaspievali piesne z Tranosciusa, ktorý doteraz používajú na slovenských službách Božích v niektorých zboroch. Spevácky súbor z Pilišského regiónu na čele so spevákom Leventem Galdom, aktívnym členom Kultúrneho spolku pre zachovania tradícií v Mlynkoch, v sprievode harmoniky zaspieval latinské a slovenské piesne. Ich emotívny hudobný prejav vyvolal nadšený potlesk obecenstva, ktoré si vyžiadalo aj prídavok. Na záver zaspievali spolu so zborom Ružičky (titulná fotografia)

Bohatý program si pripravili aj slovenskí evanjelici žijúci v Srbsku. Históriu i súčasnosť Slovenskej evanjelickej a. v. cirkvi v Srbsku, ktorá je najväčšou slovenskou evanjelickou cirkvou v zahraničí, priblížil farár zo Starej Pazovy Igor Feldi, archivár Ústredného archívu SEAVC v Srbsku. V ruke držal paličku Dr. Jozefa Miloslava Hurbana, ktorú si uchovávajú ako vzácne dedičstvo. Chrámové zhromaždenie pozdravila i Katarína Melegová-Melichová, predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku. Potom spevokol Tília zo Starej Pazovy pod vedením dirigentky prof. Anny Ďurdevićovej zaspieval dve nábožné piesne a ľudovú pieseň Rukoväť horácka. Po dve duchovné piesne pridali zborový spevokol z Pivnice, dychovka z Báčskeho Petrovca, komorný zbor Musica viva pod vedením dirigentky Márie Stankovićovej Krivákovej a spevokol Credimus, ktorý vznikol len nedávno z členov cirkevných zborov Kulpín, Báčsky Petrovec a Hložany; vedie ho prof. Anna Medveďová. K evanjelickej hymne Hrad prepevný v ich podaní sa pridalo celé chrámové zhromaždenie, čo vytvorilo dôstojný záver celého programu, ktorý priblížil a zblížil slovenských evanjelikov žijúcich v rôznych krajinách.

Podujatia cirkevných dní sa však v ten deň ešte neskončili. Na program v kostole nadviazal program v Stane neformálnych stretnutí, ktorý bol postavený na túto príležitosť za Evanjelickým gymnáziom. Počas podávania večere tam hral a spieval ľudový súbor Orgován pod vedením Ildiky Očovskej a potom ľudová hudba z Nadlaku. Pre tých najvytrvalejších až do polnoci vyhrávala muzika: dychovka z Báčskeho Petrovca, ľudová skupina z cirkevného zboru v Častkove, potom Ľubomír Párička z Martina predstavil viaceré druhy ľudových nástrojov (fujara, píšťala, gajdy...) a napokon k dobrej nálade prispeli aj evanjelici zo Slovenského Komlóša.

To všetko dokopy vytvorilo naozaj nezabudnuteľnú atmosféru pohody, bratskej lásky a priateľstva, na ktorú budeme dlho spomínať.

Fotografie: Edita Škodová