Ešte k IV. ECD – správa zo Šváboviec

Ešte k IV. ECD – správa zo Šváboviec

V piatok 27. 6. 2014 sa začalo trojdnie, významné pre našu ECAV na Slovensku aj pre hostiteľský Tatranský seniorát. Evanjelici zo Slovenska sa zišli na IV. evanjelických cirkevných dňoch, ktoré boli venované spomienke na 400. výročie konania Spišskopodhradskej synody, ktorá bola dôležitá pre evanjelikov na našom území, najmä na Spiši a v Šariši.
Po dvoch dňoch zaujímavého a bohatého duchovného programu v Spišskej Novej Vsi sa v nedeľu 29. júna 2014 konali v cirkevných zboroch Tatranského seniorátu zborové slávnosti s účasťou vzácnych hostí. Cirkevnému zboru v Švábovciach bolo veľkou cťou, že tiež mohol privítať vzácnych hostí. Ako prvého spomeňme brata farára Andreasa Metzla z Tübingenu v Nemecku, ktorý na službách Božích poslúžil zvesťou slova Božieho. Za základ kázne zvolil text Ef 2, 19 − 22.

Ďalším hosťom bol brat farár Michal Zajden z Pukanca, ktorý sa prihovoril účastníkom služieb Božích a v krátkosti predstavil CZ ECAV Pukanec, v ktorom pôsobí ako námestný farár. Spolu s bratom Zajdenom účasť na slávnosti prijal aj spojený spevokol z CZ Pukanec a CZ Bohunice, ktorý obohatil program o štyri kresťanské piesne.

Na službách Božích spieval aj domáci zborový spevokol a prihovoril sa brat zborový dozorca Ján Mlynár.

Služby Božie vo Sviatok apoštolov Petra a Pavla v CZ ECAV Švábovce boli spojené s ukončením školského roku. Zborový farár Martin Zaťko sa prihovoril žiakom a študentom. Za základ príhovoru si zvolil Mt 16, 13 − 19 a zdôraznil myšlienku, aby školáci i učitelia našli vo svojom živote dôvody, pre ktoré môžu ďakovať Pánu Bohu za uplynulý školský rok. S vďačnosťou žiakov a učiteľov na službách Božích, vyjadrenej v modlitbách, sa spájala aj prosba o požehnanie pre letné prázdniny. Preto deti a učitelia z nášho zboru prijali pred oltárom Božie požehnanie.

Po skončení služieb Božích vo Švábovciach sme hosťom predstavili a ukázali Evanjelickú materskú školu, ktorej zriaďovateľom je švábovský evanjelický a. v. cirkevný zbor. Naše spoločné kroky viedli aj do rímskokatolíckeho kostola sv. Filipa a Jakuba, ktorý bol vystavaný v ranogotickom štýle v prvej polovici 13. storočia. Na obed sme sa presunuli do neďalekej dcérocirkvi Hranovnica, kde sme sa spolu s návštevou a oboma zborovými spevokolmi popri obede občerstvili aj v spoločných rozhovoroch. Spoločenstvo stola bolo obohatené rozprávaním brata farára Metzla o jeho životných skúsenostiach a zážitkoch zo Slovenska.

Popoludní sme sa s hosťami prešli po obci Hranovnica. V rámci prechádzky sme navštívili zborové priestory a evanjelický kostol v dcérocirkvi Hranovnica, kde zborový farár priblížil hosťom domáce cirkevné dejiny. Po tejto spoločnej krátkej prechádzke sme sa hosťom poďakovali za požehnanú slávnosť a rozlúčili sa spevom piesne Smieť žiť pre Krista.

Deň sviatočného odpočinku bol pre všetkých zúčastnených duchovným povzbudením a oslavou nášho Trojjediného Pána Boha. Ďakujeme všetkým hosťom, ktorí prišli do Cirkevného zboru ECAV na Slovensku Švábovce a poslúžili svojim darmi – darom slova i darom spevu. Dal by Pán Boh, aby sme i naďalej budovali bratsko-sesterské vzťahy medzi cirkevnými zbormi, ktoré sa stretli na sviatok apoštolov Petra a Pavla vo Švábovciach. Zároveň veríme, že sa uskutoční aj k ďalšie stretnutie – na iných celocirkevných alebo zborových slávnostiach.